Villblomstenes dag

Risken arrangerer tur til Varholen/Allia i Fræna på Villblomstenes dag neste søndag 19. juni.
Oppmøte i Fræna på parkeringsplassen ved Myrbostad kyrkje kl. 13. Turen blir avslutta seinast kl. 16.

Dette blir ein tur i roleg tempo der vi ser på mangfoldet av plantar og andre vekster langs veg/skogsbilveg og i frodig lauvskog. Ingen forkunnskapar trengs, her kan alle blir med på ein fin og lærerik tur!

Turleiarar blir Anders Røynstrand og Karl Wesenberg.

Bli med på Villblomstenes dag 19. juni 2016. Det er en unik anledning til å bli kjent med naturen og lære mer om blomstene der du bor. Det arrangeres turer over hele landet! Det arrangeres turer over hele landet.

Turene egner seg godt for hele familien. Alle turene varer ca et par timer, og vil være i et moderat tempo. Turlederne er frivillige og har stor botanisk kunnskap og interesse.

Villblomstenes dag har vært arrangert av Dansk Botanisk Forening årlig siden 1988. I 2002 ble Sverige og Norge med for første gang. Finland har arrangert Villblomstenes dag fra 2003. I 2012 var det ca 60 turer i Norge med 1000 deltagere. Villblomstenes dag i Norge er støttet av Direktoratet for naturforvaltning. Turledere oppfordres til å legge inn dagens plantefunn på http://www.artsobservasjoner.no/vekster/

På turene får du se vanlige og mindre vanlige planter. Kunnskapsrike ledere forteller om hvordan de bestemmes, i hvilke miljøer de vokser og om plantenes kulturhistorie. Det er stor forskjell på hvor langt våren og sommeren har kommet. I sør har man anledning til å oppleve forsommerens flora, mens i nord blir vårfloraen presentert.
Det er helt gratis å se på ville blomster. I Norge finnes det mer enn 1500 ville eller forvillede blomsterarter – en rikdom å glede seg over, og en arv å verne om!  Mange av disse plantene kan brukes til mat, drikke og som pynt. Det er mange historier og tradisjoner knytta til plantene. Kanskje du får høre noe nytt om du blir med på tur 19. juni? Dagen er en unik anledning til å lære noe nytt om ditt nærområde eller reise til et sted du ikke har vært før.

Det er kontaktpersoner over hele landet som du kan stille spørsmål om turene. Informasjon om kontaktpersoner i ditt distrikt finner du på http://www.botaniskforening.no/villblomstenesdag.html

Møre og Romsdal har ikke eget lokallag og derfor er det botanikere i fylket som stiller som turledere, gjerne sammen med andre foreninger og/eller interesserte.

Det er også tur på Tingvoll og Aure . Villblomstenes dag er et årlig arrangement i regi av Norsk Botanisk Forening.For oss har det blitt en viktig læringsarena.